Hrana jeftina, ali para nema

Bez autora
Jul 07 2010

Srbija je, po metodologiji Evropske unije među zemljama sa najjeftinijom hranom, ali kada se uporede prosečne plate i tu smo na začelju liste. Makedonci ubedljivo najmanje izdvajaju za hranu među čak 37 evropskih zemalja, a istovremeno su im najniži i troškovi života. Osim Makedonije, jeftinije od nas se hrane u Bugarskoj, Rumuniji i Poljskoj. Bugarski prosek plate je skoro kao naš, a Makedonci nam odnedavno “beže” za oko 10 evra. Dok Makedonci hranu plaćaju čak 17 odsto manje nego mi, u Bugarskoj je ona jeftinija za dva odsto. Građani Rumunije u proseku zarađuju oko 40 evra više od nas, ali na hranu daju četiri odsto manje. Poljaci u proseku zarađuju za nas neverovatnih 1.200 evra, što je skoro četiri puta više od nas. A, troškovi za hranu su im pet odsto manji. U Srbiji se na hranu troši 69 odsto proseka u EU, dok se troši 52 odsto EU proseka. U Bugarskoj, Makedoniji i Poljskoj je jeftiniji hleb nego u Srbiji, dok je meso, osim u ovim zemljama, povoljnije i u Albaniji i Litvaniji.

Hrana jeftina, ali para nema Srbija je, po metodologiji Evropske unije među zemljama sa najjeftinijom hranom, ali kada se uporede prosečne plate i tu smo na začelju liste.

Makedonci ubedljivo najmanje izdvajaju za hranu među čak 37 evropskih zemalja, a istovremeno su im najniži i troškovi života.

Osim Makedonije, jeftinije od nas se hrane u Bugarskoj, Rumuniji i Poljskoj. Bugarski prosek plate je skoro kao naš, a Makedonci nam odnedavno “beže” za oko 10 evra.

- Dok Makedonci hranu plaćaju čak 17 odsto manje nego mi, u Bugarskoj je ona jeftinija za dva odsto - pokazuje analiza “Eurostata”, koja je upoređivala cene hrane, pića i duvana u prošloj godini.

Građani Rumunije u proseku zarađuju oko 40 evra više od nas, ali na hranu daju četiri odsto manje. Poljaci u proseku zarađuju za nas neverovatnih 1.200 evra, što je skoro četiri puta više od nas. A, troškovi za hranu su im pet odsto manji.

- U Srbiji se na hranu troši 69 odsto proseka u EU, dok se troši 52 odsto EU proseka - vidi se u podacima “Eurostata”.

- U Bugarskoj, Makedoniji i Poljskoj je jeftiniji hleb nego u Srbiji, dok je meso, osim u ovim zemljama, povoljnije i u Albaniji i Litvaniji.

Po cenama ribe ne odudaramo mnogo od evropskih cenovnih standarda, jer plaćamo 85 odsto EU cene. Jeftiniju ribu od nas kupuju Makedonci i to za čak 28 odsto, Litvanci i Poljaci za 19 i 16 odsto. Riba je jeftinija i u Albaniji i to za 14 odsto, a po 13 odsto u Bugarskoj i Rumuniji. Čak 10 odsto jeftinije je plaćaju Bosanci i Ukrajinci, a osam odsto Estonci i Letonci. Za pet odsto plaćamo skuplju ribu i u odnosu na Island!

Nešto je kraći spisak zemalja u kojima je jeftinije mleko, sir i jaja, samo u Makedoniji, Poljskoj, Litvaniji i Bosni i Hercegovini. Ipak, u odnosu na EU prosek, mleko, sir i jaja u Srbiji su jeftiniji za 19 odsto. Po cenama ulja i masti “beže” nam Makedonci, Poljaci, Rumuni, Česi, Bosanci, Španci i Holanđani. Istu cenu ulja plaćamo kao Ukrajinci i Turci.

Po duvanu rekorderi

Tri zemlje su raj za pušače - Srbija, Crna Gora i Makedonija. Cigarete plaćamo svega 30 odsto EU proseka, a nasuprot nama je Norveška gde su sedam puta skuplje. Po cenama alkohola, ima nekoliko zemalja u kojima se pije za manje para. Svega 10 odsto smo jeftiniji od EU proseka, a najjeftiniji alkohol je u Makedoniji i to za 21 odsto niže nego u Srbiji. Čašica manje košta i u Bugarskoj, Rumuniji, Poljskoj, Mađarskoj, Češkoj, Portugalu i Španiji.

Voće i povrće

Voće i povrće u Srbiji je povoljnije nego u većini EU zemalja i po cenama je 62 odsto EU proseka. Ipak, od nas je za 19 odsto jeftinija Makedonija, za četiri odsto Rumunija, a Albanija samo za jedan odsto. U odnosu na Slovence jeftiniji smo 30 odsto, Hrvati plaćaju voće i povrće skuplje za 22 odsto, dok je u BiH zeleniš “papreniji” za 11 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik